Viljatuotteet

Historia

Viljatuotteet ovat perusruokaa monissa maissa. Aluksi viljatuotteita käytettiin puuroissa. Leipää on ollut monia tuhansia vuosia siitä lähtien, kun Mesopotamiassa alettiin viljellä viljatuotteita. Vanhimmat leivät olivat luultavasti ”paistettua puuroa”. Tieto levisi sen jälkeen laajemmin Eurooppaan. Antiikin aikana kreikkalaiset söivät ohraleipää. Kreikasta leipä levisi roomalaisille. Varhaispohjoismaisena aikakautena ohrasta leivottiin hiivatonta leipää avotulella. Kun munkit tulivat Pohjoismaihin, he aloittivat uunissa kypsytetyn hiivaleivän valmistuksen.

Valmistus

Viljatuotteita käytetään puuroissa, leivässä, myslissä, aamiaismuroissa, pastassa, ohukaisissa, pizzassa, kastikkeiden ja muhennosten suurustamisessa sekä ruoan lisukkeena.

Pakastaminen

Tuore leipä, kakut, pizzat, ohukaiset, keitetty pasta, keitetyt viljatuotteet sekä keitetty riisi, vehnä, couscous, jne. voidaan hyvin pakastaa.

Viljatuotteet pikkulapsille

Erilaiset viljatuotteet sopivat hyvin pikkulapsille. Gluteenin antamisen saa kuitenkin aloittaa aikaisintaan neljän kuukauden iässä. Gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Puhdas kaura ei sisällä gluteenia. Kun aloitat maisteluannosten antamisen, on hyvä, jos lapsi tottuu pieniin gluteenimääriin niin, että suurin osa ravinnosta tulee edelleen äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Anna lapselle pieniä määriä gluteenia esimerkiksi puuron, leivän, vehnäjauhoa sisältävän kastikkeen tai pastan muodossa.

Kaura

Kaura sisältä monia ravintoaineita. Hiilihydraattien ja kuitujen lisäksi kaura sisältää proteiineja, vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Kauran sisältämä rasva koostuu pääosin terveellisistä tyydyttymättömistä rasvahapoista, jotka saavat kauran härskiintymään helposti. Härskiintymisen ehkäisemiseksi kaikki kauratuotteemme käsitellään höyryllä.

Tutkijat ovat tällä hetkellä yhä kiinnostuneempia kaurasta. Erityisen kiinnostavia ovat vesiliukoiset kuidut, niin kutsutut betaglukaanit, jotka voivat alentaa kolesterolia ja parantaa näin sydämen terveyttä. Kuidut auttavat myös vakauttamaan verensokerin aterioiden jälkeen. Tämän lisäksi kaurassa on runsaasti liukenemattomia kuituja, jotka ovat hyväksi suolistolle.

Kaikkiin HiPPin puuroihin lisätään vitamiineja jamineraaleja niin, että tuotteet ovat pohjoismaisten ravintosuositusten mukaisia.

Erityiset ravintoaineet

Täysjyväviljatuotteissa on mm. kuitua, rautaa ja tiamiinia (B1-vitamiini). 100 g ruisleipää sisältää 5 g kuitua, 2 mg rautaa ja 0,17 mg tiamiinia (B1-vitamiini). 10 g kauraa sisältää 7 g rasvaa, 15 g kuitua ja 5,3 mg rautaa.