Lasten kasvisruoka

Lapselle voidaan hyvin antaa kasvipohjaista ruokaa alusta alkaen. Yhä useammat valitsevat täysin kasvipohjaisen ruokavalion sen sijaan, että joitakin aterioita viikossa korvattaisiin kasvisruoalla.

Kasvipohjaiset ruokavaliot

On olemassa erilaisia kasvipohjaisia ruokavalioita. Laktovegetaarinen ruokavalio pitää sisällään maitotuotteet mutta ei lihaa, kanaa, kalaa, äyriäisiä eikä kananmunia. Jos mukaan otetaan kananmunat, kyseessä on lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio. Vegaaninen ruokavalio sen sijaan sisältää vain kasvikunnan tuotteita. Pois jätettyjen elintarvikkeiden mukaan ruokavaliota on ehkä täydennettävä muista elintarvikkeista saatavilla mineraaleilla, vitamiineilla ja ravintoaineilla.

Muista ravintosisältö

Kasvisruokavaliota noudattavan on tärkeää seurata esimerkiksi raudan ja proteiinin saantia. Niiden saanti voi jäädä vähäiseksi, kun yksi niiden tärkeimmistä lähteistä, liha, on jätetty pois. Siksi on tärkeää käyttää proteiini- ja rautapitoisia kasvipohjaisia elintarvikkeita, kuten täysjyvätuotteita ja palkokasveja. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi pavut, herneet, linssit tai korvaavat tuotteet. Pienille lapsille voidaan antaa myös puuroa tai velliä, johon on lisätty rautaa. Vegaanisen lastenruoan osalta haasteet voivat liittyä erityisesti kasvuikään kuuluvan energiantarpeen täyttämiseen. Koska kuidut tekevät kylläiseksi mutta sisältävät vähemmän energiaa, lapsen voi olla vaikea syödä riittävästi ruokaa tarpeen täyttämiseen. Yhtenä vinkkinä onkin antaa useampia pieniä ruoka-annoksia päivän mittaan. Kasvipohjaiset raaka-aineet eivät sisällä myöskään B12-vitamiinia. Sitä onkin annettava erikseen pelkkää vegaaniruokaa saaville lapsille. Lapsille, jotka eivät syö kalaa tai meijerituotteita, D-vitamiinin antamista voidaan joutua tehostamaan.

Ota yhteys neuvolaan tai ravitsemusasiantuntijaan

Jos olet valinnut lapsellesi kasvipohjaisen ruokavalion, on tärkeää lukea ja ottaa selville mahdollisimman paljon ravintoaineista ja lasten kehityksestä. Erityisen tärkeää tämä on, jos lapsi syö vain vegaanista ruokaa. Ennen tärkeiden elintarvikkeiden pois jättämistä on syytä olla yhteydessä neuvolaan ja ravitsemusasiantuntijaan, jotta lapsi saa tarvittavat ravintoaineet ja ravintolisät varmasti alusta asti.