4-6 Kuukautta

Lapsen kehitys

4–6 kuukauden iässä lapsi alkaa vähitellen hallita huuliaan ja kieltään sekä tavoitella ympärillä olevia asioita käsillään. Käsien avulla lapsi alkaa tunnistaa erilaisia muotoja ja rakenteita. Lapsi kurottaa asioita kohti, siirtää esineitä kädestä toiseen ja pudottaa niitä nähdäkseen, mitä tapahtuu. Hän vie asioita mielellään myös suuhun maisteltaviksi.

Tässä iässä lapsi voi oppia käsittelemään kiinteää ravintoa suussaan ja nielemään sitä. Vähitellen lapsi oppii vetämään ruokaa lusikasta huulillaan, ja hieman tämän jälkeen lapsi tavallisesti oppii juomaan mukista tai nokkamukista.

Uteliaisuus ruokaa kohtaan

Jotkut lapset kiinnostuvat ruoasta jo varhain. Voit antaa lapsen maistella muun perheen ruokaa aikaisintaan 4 kuukauden iässä, ja määrien on oltava niin pieniä, että ne eivät kilpaile imetyksen kanssa. Vaikka annat pieniä maistiaisia, on siis tärkeää jatkaa täysimääräisä imetystä tai äidinmaidonkorvikkeen antamista, kunnes lapsi on 6 kuukauden ikäinen.

Pienenpienten maistiaisten kautta lapsi pääsee vähitellen kokeilemaan uusia makuja ja koostumuksia. Voit esimerkiksi ottaa pienen määrän – noin millilitran verran – omaa ruokaasi sormiin tai lusikkaan ja antaa sitä hieman lapsen kielen päälle. Ruoan on tärkeää olla koostumukseltaan pehmeää, jotta se ei mene väärään kurkkuun. Pienestä suolaisuudesta ei sen sijaan ole haittaa, sillä lapsen saama ruokamäärä on vähäinen.

Äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta lapsi saa kaiken tarvitsemansa ravinnon ensimmäisen puolen vuoden aikana, D-vitamiinia lukuun ottamatta. Jos lapsi ei 4–5 kuukauden ikäisenä vaikuta kiinnostuneelta kiinteästä ruoasta, maistiaisia ei tarvitse antaa ennen 6 kuukauden ikää. 

Gluteeni

Antamalla lapselle gluteenia jo imetyksen tai äidinmaidonkorvikkeen antamisen aikana voidaan pienentää myöhempää keliakiariskiä. Hieman gluteenia sisältävän ruoan antaminen on aloitettava lapsen ollessa 4–6 kuukauden ikäinen, ei kuitenkaan tätä ennen. Gluteenia on ruoassa, joka sisältää ruista, ohraa ja vehnää. Kaurassa gluteenia on sen sijaan vain vähän.

Voit antaa lapselle pienen maistiaisen esimerkiksi pehmeästä leivästä tai lapsille tarkoitetusta valmispuurosta tai -vellistä. Kuuden kuukauden jälkeen voit vähitellen lisätä määriä.