6-8 Kuukautta

Lapsen kehitys

Lapsen ensimmäiset hampaat alkavat pilkistää yleensä 6–8 kuukauden iässä. Ensimmäisen hampaan puhkeamisajankohta voi vaihdella, sillä joillakin on hampaita jo syntyessään ja toisille niitä tulee vasta 1-vuotispäivän jälkeen. Hampaiden puhkeamisen aikaan on tavallista, että lapsi nukkuu huonosti, on levoton ja hänellä on kuumetta.

Kun lapsi on saanut ensimmäiset hampaansa, on aika aloittaa ruoan antaminen hieman isompina paloina. Lapsen on tärkeää kokeilla hieman karkeampaa koostumusta, sillä tämä kehittää pureskelun motoriikkaa. Kunnollisen pureskelun ja nielemisen oppimiseen tarvitaan harjoitusta, ja matkan varrella lapsi voi sylkeä jotkin palat ulos ja niellä toiset sujuvasti. Voit helpottaa karkean ruoan antamista hienontamalla aluksi joitakin paloja ja suurentamalla sitten palakokoa vähitellen. Suuremmat palat voivat olla alussa pehmeitä, esimerkiksi keitettyä perunaa tai banaania.

Maisteluannokset

Kun lapsi on 6 kuukauden ikäinen, on aika ryhtyä totuttamaan häntä tavalliseen ruokaan. Tottuminen tavallisen ruoan syömiseen on kehitysprosessi, johon kuuluu monta vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa lapsi saa tunnustella ja puristella ruokaa. Tämän jälkeen lapsi saa kokeilla uusia koostumuksia ja makuja, opetella syömään lusikasta ja harjoitella kielen motoriikkaa. Jatka imetystä tai äidinmaidonkorvikkeen antamista tänä aikana tavalliseen tapaan. Koska äidinmaito ja korvike sisältävät niin paljon ravintoaineita, sinun ei tarvitse huolestua, jos lapsi haluaa edetä hitaasti. Siirtymisen tavalliseen ruokaan on tapahduttava hitaasti, ja määriä on lisättävä vähitellen. Maisteluannoksia voit antaa mihin aikaan päivästä tahansa. Joillakin lapsilla ne toimivat parhaiten lounasaikaan, toisilla taas päivällisen tai välipalojen yhteydessä. Kun tarjoat lapselle maisteluannoksia, on hyvä, jos hän ei ole liian kylläinen, nälkäinen tai väsynyt, sillä tämä vaikeuttaa tavallisen ruoan antamista.

Puuro ja velli

Puuro ja velli ovat ravitsevia aterioita, jotka sisältävät paljon rautaa. HiPPin puurot ja vellit perustuvat lisäravintoon, joka sisältää kaikkia tarpeellisia vitamiineja ja mineraaleja. Lapsella on syntyessään rasvavarasto, joka riittää 6 kuukauden ikään asti. 6 kuukauden kuluttua varasto on käytetty, jolloin lapsen raudan tarve lisääntyy. Siksi 6 kuukauden iässä on tärkeää ryhtyä antamaan lapsen ravinnon tarpeen mukaista puuroa tai velliä, johon on lisätty rautaa. Useimmat lapset pitävät puurosta ja vellistä, ja niistä tulee helposti aamu-, väli- ja iltapalasuosikkeja. Muista rajoittaa niiden lukumäärää enintään kolmeen ateriaan vuorokaudessa, sillä lapsen on totuttava myös muihin makuihin ja opittava pureskelemaan karkeampaa ruokaa.

Puuron ja vellin aloittamista koskevana suosituksena on, että sen on tapahduttava hitaasti. Puuro ja velli sisältävät viljatuotteita ja siten erilaisia kuituja kuin äidinmaito, mihin lapsen vatsa saattaa reagoida. Aloita antamalla yksi lusikka päivässä lisäämällä annosta tämän jälkeen vähitellen. Kuidut ovat hyväksi pienelle vatsalle, mutta lapset reagoivat niihin eri tavoin. Joillakin vatsa voi mennä liiasta kuidusta löysälle, toisilla taas kovalle. HiPPin Mieto Kaurapuuro (alkaen 6 kuukautta) sisältää sopivan määrän kuituja ja on hellävarainen vatsalle. Kokeile sitä, niin näet, miten oma lapsesi reagoi.

8 kuukauden iästä lähtien tarjolla on täysjyväpuuroa ja -velliä, joita voi kokeilla kuitumäärän lisäämiseksi. Jos lapsi reagoi uuteen ateriaan, on hyvä palata miedompaan puuroon ja kokeilla uudelleen muutaman viikon kuluttua.

6 kuukauden iästä alkaen lapsen raudan tarve on periaatteessa yhtä suuri kuin isällään, ja riittävän saannin varmistamiseksi on suositeltavaa antaa hänelle 2-vuotiaaksi asti puuroa ja velliä, joihin on lisätty rautaa.