8-12 Kuukautta

Lapsen kehitys

Jos haluat ja kärsivällisyytesi riittää, voit antaa lapsen syödä itse jo pienenä. Siitä seuraa usein sotkua ja suurin osa ruoasta päätyy lattialle, mutta tämä on hyvää harjoitusta ja lapsi saa itse määrätä tahdin ja ruoan määrän. On luonnollinen ja tärkeä kehitysvaihe, että lapsi käyttää käsiään ja tunnustelee ruokaa.

8–10 kuukauden iässä lapsi haluaa tavallisesti aloittaa syömisen lusikalla. Voit antaa hänen käteensä oman lusikan ja syöttää toisella. Alussa lapsi ei aina käytä lusikkaa, mutta kun se on mukana aterialla, lapsi voi itse päättää, syökö hän sillä vai poimiiko hän ruoan käsillään. Ruoka päätyy usein lapsen suun ympärille, ja tällöin on hyvä huolehtia, ettei ruoka pääse kuivumaan ihoon. Tällöin lapsi saa harjoitella kielen ja huulien sivuttaisliikettä, mikä helpottaa puheen kehitystä.

Lisää ruokaa

Kun lapsi haluaa isompia maisteluannoksia, niitä kasvatetaan vähitellen pieniksi aterioiksi. Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike sisältävät edelleen suuren osan lapsen tarvitsemasta ravinnosta, eikä tavalliseen ruokaan siirtymistä tarvitse siksi kiirehtiä kaikilla aterioilla. Vähitellen lapsi tarvitsee lisää tavallista ruokaa kasvaneen raudan ja muiden ravintoaineiden tarpeen kattamiseksi. 8–12 kuukauden iässä on hyvä siirtyä kokonaisiin aterioihin aamupalalla, pääaterioilla ja välipaloilla. Tässä iässä ruoka tarvitsee enää hienontaa karkeasti veitsellä tai raastaa raastimella tai monitoimikoneella. Voit antaa myös hieman isompia paloja, joita lapsi voi pitää itse kädessä.

Pikkulasten syömän ruoan määrä vaihtelee. Jotkut tuskin maistavat ruokaa, kun toiset haluavat lisää. Voi olla vaikea tietää, milloin ruokaa ei enää kannata antaa lapselle, joka haluaa syödä paljon. Jos lapsi on edelleen nälkäinen, voi olla parempi täydentää ateriaa äidinmaidolla tai äidinmaidonkorvikkeella kuin lisätä tavallisen ruoan, puuron ja vellin määrää liian nopeasti.

Muista

Kaikki lapset ovat erilaisia, ja tämä koskee luonnollisesti myös ruokaan liittyvää kiinnostusta ja kehitystä. Jotkut lapset ovat jo varhain kiinnostuneita uusista mauista ja koostumuksista, kun toiset syövät yksipuolisemmin ja tarvitsevat enemmän aikaa. Tämä on täysin normaalia, ja niin kauan kuin lapsi saa äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta sekä lasten puuroa tai velliä, hän saa kaikki tarvitsemansa tärkeät vitamiinit ja mineraalit. Jotkut lapset syövät pienempiä annoksia ja useammin, kun toiset syövät isompia annoksia ja harvemmin; kokonaismäärän lapsi määrittää itse.

 

Päivän ateriat – Lue lisää...