Allergia ja yliherkkyys

Ruoka-allergiat ja yliherkkyys ovat pikkulapsilla melko yleisiä. Käsitteinä ruoka-aineallergia, yliherkkyys ja intoleranssi voivat olla vaikeasti erotettavia, ja seuraavassa pyrimme selventämään näitä käsitteitä.

Yliherkkyys tarkoittaa, että lapsi reagoi aineisiin, joita useimmat muut sietävät. Kyseessä on yläkäsite, joka pitää sisällään sekä allergian että intoleranssin. Intoleranssissa immuunipuolustus ei aktivoidu, vaan sen sijaan keho reagoi tiettyyn aineeseen – toisin kuin allergiassa, jossa kehon immuunipuolustus reagoi pieniin määriin allergiaa aiheuttavaa ainetta.

Ruoka-aineallergia tarkoittaa, että kehon immuunipuolustus reagoi johonkin, mitä lapsi on syönyt. Tavallisia oireita ovat ihottuma, pahoinvointi, oksentelu sekä vatsakipu, johon voi liittyä ripulointia tai ummetusta. Allergisia reaktioita ovat myös suun ja kurkun kutina ja turvotus sekä hengitysvaikeudet. Kyse voi olla ruoka-aineallergiasta myös silloin, jos vauvan tai pikkulapsen paino tai pituus ei kasva muiden saman ikäisten tahtiin. Syytä lapsen allergian puhkeamiseen ei tunneta. Allergia voi periytyä, mutta myös ympäristöllä on vaikutusta. Ruoka-aineallergiat menevät usein ohi lapsen kasvaessa. Ohimeneviä allergioita ovat erityisesti maito- ja kananmuna-allergiat, jotka ovat pikkulasten tavallisimpia allergioita. Sen sijaan pähkinäallergia ei mene ohi.

Jos epäilet lapsellasi ruoka-aineallergiaa tai jotakin yliherkkyyden muotoa, käänny lääkärin tai neuvolan puoleen. Saatavilla on paljon apua, ja näin voidaan ryhtyä selvittämään, mille ruoalle lapsesi on allerginen. On tärkeää välttää aineita, joihin lapsi reagoi, ja vielä tärkeämpää on, että lapsi saa vastaavaa ravintoa muista elintarvikkeista. Näin kasvu ja kehitys eivät häiriinny.