Päivän ateriat

Käyttäytymistavat muodostuvat jo varhain, ja lapselle on tärkeää antaa hyvä alku elämään opettamalla hänelle hyviä ja terveellisiä tapoja. Säännöllinen syöminen on tärkeää, jotta päivän ateriat ja ravintoaineiden saanto jakautuvat tasaisesti. Pääaterioiden lisäksi sekä lapset että aikuiset tarvitsevat lisäenergiaa, joka auttaa jaksamaan päivän mittaan. Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike ovat hyviä välipaloja lapsille, samoin kuin puuro tai velli, johon on lisätty rautaa. Jos lapsi pitää voileivistä, voit vaihdella leivänpäällisiä käyttämällä esimerkiksi sulatejuustoa, avokadoa, heravoita tai maksapasteijaa. Lisäksi voit tarjota välipalalla hieman hedelmää, marjoja tai vihanneksia.

Aamiainen

Äidinmaito tai äidinmaidonkorvike, puuro tai velli. (Velli- ja puuroaterioita tulisi olla yhteensä enintään kolme kappaletta vuorokaudessa. Lapsen on totuttava myös muuhun ruokaan ja harjoiteltava karkeamman ruoan puremista.)

Välipala

Välipalaksi on hyvä tarjota hedelmä.

Lounas

Peruna, pasta, riisi, leipä, bulgur tai vastaava sopii hyvin aterian pohjaksi, johon voidaan yhdistää juureksia ja vihanneksia. Aterian täydentää liha, kala, kana, kananmuna, herneet, linssit tai tofu. Jälkisruoaksi voit antaa hieman hedelmää tai marjoja. Hedelmissä ja marjoissa on vitamiineja, kuten C-vitamiinia, joka helpottaa ruoan sisältämän raudan imeytymistä.

Välipala II

Puuro, hedelmä- tai marjasose.

Päivällinen

Päivällisen tulisi koostua vastaavista raaka-aineista kuin lounaan. Muista vaihdella proteiinin lähdettä.

Iltapala

Äidinmaito tai korvike, puuro tai velli.

Voileipä

Kun lapsi alkaa pureskella, voit antaa välipalaksi vähitellen myös voileipää. Muista antaa pehmeää leipää, josta on hyvä leikata reunat pois. Levitettävät leivänpäälliset ja leivän leikkaaminen paloiksi auttavat lasta syömään omin käsin.