Rasvat

Opas – pikkulasten hyödylliset rasvat

Vastaamme kysymyksiin pikkulapsille hyödyllisistä rasvoista.

Omega-3:n ja omega-6:n kaltaiset rasvat ovat välttämättömiä lapsen terveyden ja kehityksen kannalta. Rasva on paitsi tärkeä energian lähde myös ravintoaine, josta lapsi saa eniten energiaa grammaa kohden. Tästä saat tietoa lasten tarvitsemista rasvoista, siitä, missä ruuissa ja raaka-aineissa niitä on, sekä eri ikäkausia koskevista suosituksista.

Ruoasta saamme välttämättömiä rasvoja

Keho käyttää rasvoja energian lähteenä ja sisäelinten suojana. Ne ovat tärkeitä myös kehon lämpötilan ylläpidossa. Myös solukalvo (uloin kerros) sisältää rasvaa. Tarvitsemme rasvoja, jotta voimme hyödyntää rasvaliukoisia vitamiineja. Jotkin rasvoista, kuten omega-3 ja omega-6, ovat välttämättömiä ja vaikuttavat mm. verenpaineeseen ja immuunipuolustukseen. Näitä rasvoja on saatava ruoasta.

Rasvoja on kolmenlaisia

Rasva on ravintoaine, josta saamme eniten energiaa (kaloreja) grammaa kohden. Ruoan sisältämä rasva jaetaan tyydyttyneisiin, kertatyydyttymättömiin ja monityydyttymättömiin rasvoihin. Suositusten mukaan meidän olisi syötävä nykyistä vähemmän tyydyttyneitä ja enemmän kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja.

Yksinkertaistettuna tyydyttyneet rasvat ovat huoneenlämpöisinä kiinteitä (esim. kova margariini, kookosrasva ja voi). Myös maidon, juuston ja lihan sisältämät rasvat ovat kuitenkin tyydyttyneitä. Tyydyttymättömät rasvat ovat huoneenlämpöisinä usein pehmeitä, ja niitä on mm. levitteissä, öljyissä, juoksevassa margariinissa ja rasvaisessa kalassa. Myös pähkinät, mantelit ja avokado sisältävät tyydyttymättömiä rasvoja.

Vauvat tarvitsevat enemmän rasvaa

Vauvat tarvitsevat enemmän rasvaa kuin vanhemmat lapset ja aikuiset. Äidinmaidon energiasta (kaloreista) noin puolet tulee rasvasta. Kun lapsi alkaa syödä tavallista ruokaa, riittävä energiansaanti edellyttää hieman lisärasvaa. Kotiruokaan onkin lisättävä 1 tl rasva (juoksevaa margariinia tai öljyä).

Omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat välttämättömiä pikkulapsilla

Omega-3- ja omega-6-rasvahapoilla on monia tehtäviä kehossa. Niitä tarvitaan mm. aivojen ja silmien kehitykseen ja toimintaan. Ne ovat välttämättömiä myös, jotta keho voi muodostaa ja korjata soluja. Lisäksi ne vaikuttavat verenpaineen säätelyyn ja immuunipuolustukseen. Sikiöillä ja pikkulapsilla omega-3 ja omega-6 ovat normaalin kasvun ja kehityksen kannalta välttämättömiä.

Hyödyllisten rasvojen puute voi heikentää immuunipuolustusta

Omega-3- ja omega-6-rasvahappojen puute voi heikentää immuunipuolustusta sekä aiheuttaa iho-, hermosto- ja silmäongelmia.

Ruoat, jotka sisältävät paljon omega-3-rasvahappoja

Omega-3-rasvahappoja on rasvaisissa kaloissa, kuten lohessa, sillissä ja makrillissa, sekä pellavansiemenissä, rapsiöljyssä ja saksanpähkinöissä.

Ruoat, jotka sisältävät paljon omega-6-rasvahappoja

Omega-6-rasvahappoja on maissi-, auringonkukka- ja soijaöljyssä

Rasvan saantisuositus (% energiansaannista)

Lapset 6–11 kuukautta (30–45), lapset 12–23 kuukautta (30–40), lapset 2–5 vuotta (25–40)

Äidinmaitoa suositellaan vauvoille kuuden kuukauden ikään asti.