
Sienet
Herkkusienet ja muut sienet
Historia
Herkkusieniä kasvaa villinä metsissä ja luonnonniityillä. Herkkusieniä alettiin kasvattaa 1700-luvulla Ranskassa. Herkkusieniä on useita eri lajikkeita. Tavallisimpia ovat valkoinen herkkusieni ja tapionherkkusieni. Herkkusieniä kasvatetaan kaikkialla maailmassa ja se on kaikkein laajimmalle levinnyt sieni.
Kantarelli ja suppilovahvero ovat sukua toisilleen. Kantarellin väri tulee karoteenista, joka on A-vitamiinin esiaste.
Valmistus
Useimpia sieniä voi paistaa, niitä voi valmistaa wok-pannussa ja niistä voi tehdä muhennosta. Herkkusieniä voi syödä myös tuoreena esimerkiksi salaateissa.
Pakastaminen
Kypsennetyt sienet sopivat erinomaisesti pakastamiseen. Helpoin tapa on ryöpätä ne ensin läpikotaisin.
Sienet pikkulapsille
Pikkulapsille voi antaa syötäväksi pieniä paloja kypsennettyä sientä, mutta sienet eivät ole yleensä ensimmäinen lapsille tarjottava ruoka-aine. Hieman suuremmille lapsille voi antaa myös tuoreita sieniä.
Erityiset ravintoaineet
100 g herkkusieniä sisältää muun muassa 110 mg kaliumia ja 17 µg seleeniä. Kantarellin tyypillinen väri tulee karoteenista, joka on A-vitamiinin esiaste. 100 g kantarelleja sisältää 900 µg karoteenia (75 RE* A-vitamiinia) sekä 15 µg D-vitamiinia. *retinoliekvivalentti