Opas – pikkulasten proteiini

Vastaamme kysymyksiin ravinnosta ja tärkeistä proteiineista, joita lapsesi tarvitsee.

Vanhemmille lapsen jokainen kehitysvaihe on jännittävä. Pieni lapsi kehittyy, ja hänen ravintotarpeensa muuttuvat. Hyvät ruokailutavat on tärkeää omaksua jo varhain, jotta lapsi kasvaa ja voi hyvin. Tästä saat tietoa proteiineista, joita kaikki lapset tarvitsevat, tarvittavista proteiinimääristä ja siitä, missä ruoissa ja raaka-aineissa proteiinia on. Saat myös ravintosuosituksia lapsen eri ikävaiheisiin kuudesta kuukaudesta aina 5 vuoteen asti.

Proteiinit ovat kehon rakennuspalikoita

Proteiinit ovat kehon rakennusmateriaalia, jota on mm. lihaksissa ja sidekudoksissa. Proteiineja tarvitaan soluissa, hormoneissa ja entsyymeissä, ja ne saavat immuunijärjestelmän toimimaan. Proteiineja tarvitaan myös ravintoaineiden kuljettamiseen kehossa. Proteiinivaje on länsimaissa harvinaista, mutta kehitysmaissa sitä esiintyy. Proteiinivajetta voi kuitenkin esiintyä tiettyjen sairauksien yhteydessä.

Äidinmaito sisältää vähemmän proteiinia kuin lehmänmaito

Vauva tarvitsee melko vähän proteiinia. Äidinmaidon, äidinmaidonkorvikkeen ja lisäravinnon sisältämä proteiinimäärä on mukautettu vauvojen tarpeisiin, ja niissä proteiinia on vähemmän kuin lehmänmaidossa. Myös lastenruoan proteiinimäärä on mukautettu pikkulasten tarpeisiin. Kun laitat itse ruokaa lapselle, on tärkeää varmistaa sopiva proteiininsaanti esim. lihasta, kalasta ja kananmunista Suuria määriä lehmänmaitoa kannattaa antaa vasta, kun lapsi on yksivuotias. Kokeile oman lastenruoan valmistuksessa HiPPin reseptejä!

Ruoat, jotka sisältävät paljon proteiinia

Proteiinia on eniten eläinperäisissä elintarvikkeissa, kuten lihassa, jalassa, kananmunissa, maidossa ja juustossa, mutta sitä on myös monissa kasviperäisissä elintarvikkeissa, kuten herneissä, pavuissa, linsseissä, manteleissa ja siemenissä. Myös viljatuotteet tukevat proteiininsaantia Pohjoismaissa.

Proteiinin saantisuositus (% energiansaannista)

Lapset 6–11 kuukautta (7–15), lapset 12–23 kuukautta (10–15), lapset 2–5 vuotta (10–20)

 

Äidinmaitoa suositellaan vauvoille kuuden kuukauden ikään asti.