Juurekset

Peruna

Historia

Etelä-Amerikasta, jossa sitä on viljelty useita tuhansia vuosia. 1500-luvun puolivälissä espanjalaiset toivat perunan Eurooppaan.

Peruna tuli Suomeen 1700-luvulla. Vuosituhannen lopussa perunasta tuli tavallinen ruoka-aine suomalaiseen ruokailuun. Perunoita on useita eri lajeja.

Valmistus

Perunaa käytetään keitettynä, paistettuna, soseena, leivonnassa, gratiineissa, keitoissa jne. Reseptejä ja käyttötapoja on lukemattomia.

Pakastaminen

Perunaruoat voi hyvin pakastaa valmistettuina.

Peruna pikkulapsille

Perunasose on ensimmäisiä kiinteitä ruokalajeja pikkulapsille. Vältä vihertäviä perunoita. Vihreä on myrkyllistä solaniinia, joka ei tuhoudu keittäessä.

Erityiset ravintoaineet

100 g perunaa sisältää mm. tärkkelyksen muodossa energiaa antavia hiilihydraatteja, 17 mg C-vitamiinia ja 322 mgkaliumia.

 

Porkkana

Historia

Porkkanoita viljeltiin Välimeren ympäristössä ennen ajanlaskumme alkua. Se on yleensä oranssinvärinen, mutta on olemassa myös valkoisia, keltaisia, punaisia, sinisiä ja violetteja porkkanoita.

Valmistus

Porkkanaa voidaan käyttää tuoreena ja keitettynä sekä muhennettuna, wokkiaterioissa, uunissa paistettuna, leivässä ja leivonnaisissa, puuroissa, laatikoissa ja ruoka-annoksissa. Sitä puristetaan myös mehuksi.

Pakastaminen

Porkkana voidaan hyvin pakastaa valmistettuna tai mehuna.

Porkkana pikkulapsille

Keitetty porkkanasose on ensimmäisiä makupaloja pikkulapsilla. Kun lapsi kasvaa, hän voi syödä myös keitettyjä porkkanapaloja tai tuoretta porkkanaraastetta. Sen jälkeen voi alkaa antaa tuoreita porkkanapaloja.

Erityiset ravintoaineet

100 g porkkanaa sisältää muun muassa 8 695 µg karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. Tämä on 861 RE* A-vitamiinia. *retinoliekvivalentti

 

Retiisi

Historia

Retiisiä on kasvatettu pitkään Kiinassa ja Japanissa. Retiisi tuli Pohjois-Eurooppaan jo 1500-luvulla ja sitä on kasvatettu Pohjoismaissa 1600-luvulta lähtien.

Valmistus

Retiisejä syödään tavallisesti tuoreena salaateissa ja voilevän päällä. Se sopii kuitenkin yhtä hyvin myös kypsennettäväksi.

Pakastaminen

Retiisejä ei voi pakastaa.

Retiisi pikkulapsille

Kun lapsi voi syödä pieniä paloja kovaa ruokaa, lapselle voi antaa tuoretta retiisiä.

Erityiset ravintoaineet

100 g retiisiä sisältää mm. 33 mg C-vitamiinia ja 27 µg folaattia.

 

Palsternakka

Historia

Palsternakka on porkkanan sukulainen, ja jo kreikkalaiset ja roomalaiset viljelivät sitä. Keskiajalla se levisi Pohjois-Eurooppaan.

Valmistus

Palsternakkaa syödään yleensä keitoissa, padoissa ja uuniruoissa. Sitä voi käyttää myös tuoreena.

Pakastaminen

Palsternakan voi hyvin pakastaa valmistettuna.

Palsternakka pikkulapsille

Keitetystä palsternakasta tehty sose sopii hyvin pikkulapsille.

Erityiset ravintoaineet

100 g palsternakkaa sisältää mm. 3,8 g kuitua ja 46,5 µg folaattia.