Juurekset
Peruna
Historia
Etelä-Amerikasta, jossa sitä on viljelty useita tuhansia vuosia. 1500-luvun puolivälissä espanjalaiset toivat perunan Eurooppaan.
Peruna tuli Suomeen 1700-luvulla. Vuosituhannen lopussa perunasta tuli tavallinen ruoka-aine suomalaiseen ruokailuun. Perunoita on useita eri lajeja.
Valmistus
Perunaa käytetään keitettynä, paistettuna, soseena, leivonnassa, gratiineissa, keitoissa jne. Reseptejä ja käyttötapoja on lukemattomia.
Pakastaminen
Perunaruoat voi hyvin pakastaa valmistettuina.
Peruna pikkulapsille
Perunasose on ensimmäisiä kiinteitä ruokalajeja pikkulapsille. Vältä vihertäviä perunoita. Vihreä on myrkyllistä solaniinia, joka ei tuhoudu keittäessä.
Erityiset ravintoaineet
100 g perunaa sisältää mm. tärkkelyksen muodossa energiaa antavia hiilihydraatteja, 17 mg C-vitamiinia ja 322 mgkaliumia.
Porkkana
Historia
Porkkanoita viljeltiin Välimeren ympäristössä ennen ajanlaskumme alkua. Se on yleensä oranssinvärinen, mutta on olemassa myös valkoisia, keltaisia, punaisia, sinisiä ja violetteja porkkanoita.
Valmistus
Porkkanaa voidaan käyttää tuoreena ja keitettynä sekä muhennettuna, wokkiaterioissa, uunissa paistettuna, leivässä ja leivonnaisissa, puuroissa, laatikoissa ja ruoka-annoksissa. Sitä puristetaan myös mehuksi.
Pakastaminen
Porkkana voidaan hyvin pakastaa valmistettuna tai mehuna.
Porkkana pikkulapsille
Keitetty porkkanasose on ensimmäisiä makupaloja pikkulapsilla. Kun lapsi kasvaa, hän voi syödä myös keitettyjä porkkanapaloja tai tuoretta porkkanaraastetta. Sen jälkeen voi alkaa antaa tuoreita porkkanapaloja.
Erityiset ravintoaineet
100 g porkkanaa sisältää muun muassa 8 695 µg karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. Tämä on 861 RE* A-vitamiinia. *retinoliekvivalentti
Retiisi
Historia
Retiisiä on kasvatettu pitkään Kiinassa ja Japanissa. Retiisi tuli Pohjois-Eurooppaan jo 1500-luvulla ja sitä on kasvatettu Pohjoismaissa 1600-luvulta lähtien.
Valmistus
Retiisejä syödään tavallisesti tuoreena salaateissa ja voilevän päällä. Se sopii kuitenkin yhtä hyvin myös kypsennettäväksi.
Pakastaminen
Retiisejä ei voi pakastaa.
Retiisi pikkulapsille
Kun lapsi voi syödä pieniä paloja kovaa ruokaa, lapselle voi antaa tuoretta retiisiä.
Erityiset ravintoaineet
100 g retiisiä sisältää mm. 33 mg C-vitamiinia ja 27 µg folaattia.
Palsternakka
Historia
Palsternakka on porkkanan sukulainen, ja jo kreikkalaiset ja roomalaiset viljelivät sitä. Keskiajalla se levisi Pohjois-Eurooppaan.
Valmistus
Palsternakkaa syödään yleensä keitoissa, padoissa ja uuniruoissa. Sitä voi käyttää myös tuoreena.
Pakastaminen
Palsternakan voi hyvin pakastaa valmistettuna.
Palsternakka pikkulapsille
Keitetystä palsternakasta tehty sose sopii hyvin pikkulapsille.
Erityiset ravintoaineet
100 g palsternakkaa sisältää mm. 3,8 g kuitua ja 46,5 µg folaattia.