Kalat ja äyriäiset
Historia
Ihminen on syönyt kalaa ja äyriäisiä jo kivikaudella. Kalat jaetaan tavallisesti rasvaisiin ja rasvattomiin. Rasvaisia kaloja on mm. lohi, silli, silakka, makrilli ja ankerias. Rasvattomia kaloja ovat mm. turska, kolja, seiti ja kuha.
Valmistus
Kalaa ja äyriäisiä voidaan valmistaa monella eri tavalla, mm. keittämällä, paistamalla, grillaamalla, tuoresuolattuna, uunissa, savustettuna, kuivattuna tai sitä voidaan syödä raakana, kuten sushi.
Pakastaminen
Kalat ja äyriäiset voi hyvin pakastaa.
Kala pikkulapsille
Lapsille suositellaan kalaa 2–3 kertaa viikossa, kuten aikuisillekin. Tietyissä kaloissa voi olla korkeita dioksiini- ja PCB-pitoisuuksia, ja siksi niitä saa syödä enintään 2–3 kertaa vuodessa. Lisätietoja on http://www.slv.se/Livsmedelsverketin verkkosivustolla.
Erityiset ravintoaineet
Kalassa ja äyriäisissä on useita ravintoaineita, kuten proteiinia ja seleeniä. Rasvaisissa kaloissa on myös rasvaliukoisia vitamiineja, kuten D- ja E-vitamiinia sekä mega-3-rasvahappoja. 00 g turskaa sisältää 18,2 g proteiinia ja 27 µg seleeniä. 100 g lohta sisältää 12,5 µg D-vitamiinia, 1,3 mg E-vitamiinia ja 2,3 g omega-3-rasvahappoja.