Kalat ja äyriäiset

Historia

Ihminen on syönyt kalaa ja äyriäisiä jo kivikaudella. Kalat jaetaan tavallisesti rasvaisiin ja rasvattomiin. Rasvaisia kaloja on mm. lohi, silli, silakka, makrilli ja ankerias. Rasvattomia kaloja ovat mm. turska, kolja, seiti ja kuha.

Valmistus

Kalaa ja äyriäisiä voidaan valmistaa monella eri tavalla, mm. keittämällä, paistamalla, grillaamalla, tuoresuolattuna, uunissa, savustettuna, kuivattuna tai sitä voidaan syödä raakana, kuten sushi.

Pakastaminen

Kalat ja äyriäiset voi hyvin pakastaa.

Kala pikkulapsille

Lapsille suositellaan kalaa 2–3 kertaa viikossa, kuten aikuisillekin. Tietyissä kaloissa voi olla korkeita dioksiini- ja PCB-pitoisuuksia, ja siksi niitä saa syödä enintään 2–3 kertaa vuodessa. Lisätietoja on http://www.slv.se/Livsmedelsverketin verkkosivustolla.

Erityiset ravintoaineet

Kalassa ja äyriäisissä on useita ravintoaineita, kuten proteiinia ja seleeniä. Rasvaisissa kaloissa on myös rasvaliukoisia vitamiineja, kuten D- ja E-vitamiinia sekä mega-3-rasvahappoja. 00 g turskaa sisältää 18,2 g proteiinia ja 27 µg seleeniä. 100 g lohta sisältää 12,5 µg D-vitamiinia, 1,3 mg E-vitamiinia ja 2,3 g omega-3-rasvahappoja.