Pulloruokinta

Syöttämisessä on kyse muustakin kuin syömisestä: se on myös mahdollisuus vanhempien ja lapsen läheisyyteen, ihokosketukseen ja vuorovaikutukseen. Nämä tekijät ovat yhtä tärkeitä riippumatta siitä, saako lapsi äidinmaitoa vai äidinmaidonkorviketta tuttipullosta. On tärkeää pyrkiä luomaan rauhallinen ympäristö syöttämisen ajaksi, sillä tämä stimuloi lapsen nälkää ja myös ruoansulatusta. Syöttämisen aikana tapahtuva kosketus vapauttaa oksitosiinihormonia, mikä lisää lapsen rauhaa ja parantaa oloa.

Ihokosketus helpottaa lapsen ja vanhempien vuorovaikutusta, rauhoittaa lasta ja parantaa ruumiinlämmön säätelyä. Pulloruokinnassa lapsen on hyvä olla puoli-istuvassa asennossa, mielellään sylissä niin, että silmäkontakti voi säilyä syöttämisen ajan. Pullo on hyvä pitää paikallaan, eikä sitä kannata tuputtaa, jos lapsi haluaa pitää tauon syömisestä tai vaikuttaa kylläiseltä.

Pulloruokinta ja äidinmaidon käsittely

Vanhemmat, jotka syystä tai toisesta syöttävät äidinmaitoa tuttipullosta, voivat lypsää maidon ja siirtää sen pulloon. Maito voidaan lypsää käsin tai rintapumpulla. Syötettävä maito voidaan yhdistää usealta pumppauskerralta, mutta maitoerät on säilytettävä erikseen jääkaapissa. Tuore äidinmaito säilyy kaksi vuorokautta jääkaapissa (ei ovessa), ja se voidaan hyvin myös pakastaa. Lisätietoa äidinmaidon säilytyksestä on mm. osoitteessa. www.imetys.fi.

Pulloruokinta ja äidinmaidonkorvike

Käänny aina neuvolan puoleen, ennen kuin annat lapselle äidinmaidonkorviketta. Haitallisten bakteerien torjumiseksi äidinmaidonkorvike on tärkeää sekoittaa oikein. Noudata pakkauksessa annettuja ohjeita ja muista aina puhdistaa pullo huolellisesti.

Neuvoja pulloruokintaan

  • Käytä puhdistettua pulloa, jonka tuttiosan reikä on sopivan kokoinen. Jos reikä on liian suuri, korviketta voi tulla liian nopeasti ja lapsi voi menettää imutekniikkansa. Jos reikä on liian pieni, syöttäminen voi edetä liian hitaasti ja lapsi voi väsyä, ennen kuin on saanut riittävästi ravintoa. Sopivan pituinen syöttöhetki kestää noin 10–20 minuuttia.
  • Korviketta voi antaa myös kupista tai nokallisesta kannusta. Jos aiot jatkaa imettämistä, voi olla hyvä välttää pulloruokintaa, jotta lapsen imutekniikka ei häiriinny.
  • Ajoita syötöt lapsen nälän merkkien, älä kellon mukaan.
  • Noudata aina huolellisesti pakkauksessa annettuja käyttöohjeita.
  • Pidä lapsi lähellä omaa kehoasi, jolloin yhteys paranee. Lapsi oppii nopeasti tunnistamaan vanhempien äänet, tuoksut ja liikkeet, jotka tuovat hänelle turvaa.
  • Silitä lapsen suun ympäristöä pullolla, mikä saa lapsen usein avaamaan suunsa ja kiinnostumaan pullosta. Anna pullo lapsen suuhun ja aseta pullo sellaiseen kulmaan, että lapsi ei niele tarpeettomasti ilmaa. Varmista hyvä imutekniikka huolehtimalla, että lapsen huulet ovat kunnolla tuttiosan ympärillä..
  • Pidä lasta välillä oikealla ja välillä vasemmalla kädellä ja muista säilyttää silmäkontakti syöttämisen aikana.
  • Anna lapsen määrittää, milloin hän on kylläinen. Älä tuputa pulloa, jos lapsi vaikuttaa kylläiseltä, ja jatka syöttämistä, jos hän edelleen maiskuttaa huuliaan.
  • Pulloruokinta vastaa täsmälleen imetystä, sillä kummassakin on opeteltava vuorovaikutus lapsen kanssa. Huolehdi siitä, että syöttöhetki on miellyttävä ja ympäristö rauhallinen.