Äidinmaito ja imetys

Äidinmaito on parasta ravintoa vauvalle. Lapsi pärjää ensimmäiset kuusi kuukautta erinomaisesti pelkällä äidinmaidolla. Äidinmaidon koostumus vastaa lapsen tarpeita, ja sillä on muitakin myönteisiä ominaisuuksia. Se esimerkiksi suojaa infektioilta. Siksi on arvokasta, jos pystyt imettämään lastasi.

Milloin ja miten usein vauva syö?

Tarjoa vauvalle rintaa, kun hän on nälkäinen. Keho toimii uskomattomalla tavalla ja mukauttaa maidontuotannon nopeasti lapsen ruokahaluun ja tarpeisiin. Jos vauva haluaa äkkiä syödä useammin, se tarvitsee lisää ruokaa. Tällöin tuotanto lisääntyy niin, että muutaman päivän kuluttua vauva on taas tyytyväinen ”tavalliseen” tahtiin.

Saako vauva riittävästi maitoa?

Vauvan syömä määrä voi vaihdella syöttökerran ja päivän mukaan. Yksi osoitus siitä, että vauva saa riittävästi maitoa, on täysi vaippa 4–5 kertaa vuorokaudessa.

Mitä imetyksessä on muistettava?

Imetys on muutakin kuin ruoan antamista lapselle, ja oikean tekniikan oppiminen voi viedä aikaa. Jos olet vähänkin epävarma, kysy neuvoa ja apua kätilöltä tai neuvolasta.

Kätilöt ovat saaneet erikoiskoulutuksen auttamiseen imetysongelmissa, ja kaikki kysymykset ja ongelmat ovat heille jo tuttuja.

Miten ja milloin vauva vieroitetaan imetyksestä?

Lapsesi ja sinä itse päätätte, milloin on aika vieroittaa lapsi imetyksestä. Ajankohdan määräämiseen ei ole yksiselitteisiä neuvoja tai sääntöjä, joten on vain kuunneltava lapsen tarpeita, tahtoa ja toiveita. Muusta ruoasta voit antaa ensimmäiset maisteluannokset aikaisintaan lapsen ollessa neljän kuukauden ikäinen.