Milloin on voin aloittaa maisteluannosten antamisen?

Milloin on hyvä aloittaa maisteluannosten antaminen vauvalle? Ja mitä ruokaa voi silloin antaa? Autamme sinua selvittämään, milloin ja miten pääset parhaiten alkuun. Lue artikkelimme ja totuta lapsi hyviin ruokailutapoihin pienestä pitäen.

Ei ole aina itsestään selvää, milloin voit aloittaa maisteluannosten antamisen vauvalle. Jos lapsi voi hyvin ja tulee kylläiseksi äidinmaidosta ja/tai äidinmaidonkorvikkeesta, ravitsemuksen kannalta ei ole tarvetta antaa hänelle muuta ruokaa 6 ensimmäisen kuukauden aikana. 6 kuukaudesta alkaen voit kuitenkin vähitellen antaa pieniä maisteluannoksia samalla, kun jatkat lapselle tutun ravinnon antamista. Huomaat todennäköisesti itse, kun lapsesi on valmis maistamaan tavallista ruokaa. Kaikki lapset ovat kuitenkin erilaisia. Jotkut lapset ovat jo varhain kiinnostuneita vanhempien syömästä ruoasta, kun taas toiset eivät halua edes maistaa tarjottua ruokaa. Kun lapsi katsoo kaihoten lusikkaasi ja seuraa tarkkaan muuta perhettä päivällisellä, on aika antaa maistiaisia. Aikaisimmillaan voit antaa pieniä maisteluannoksia 4 kuukauden iässä.

Maisteluannokset – paljonko ruokaa on hyvä antaa?

Jos lapsi on jo varhain kiinnostunut ruoasta, voit antaa hänen kielelleen pieniä maisteluannoksia omasta ruoastasi. Maisteluannokset saavat olla määrältään enintään 1 ml, ja ruoan on oltava pehmeää ja mietoa, jotta se on helppo niellä. Siirtymisen tavalliseen ruokaan on tapahduttava hitaasti, ja määriä on lisättävä vähitellen. Maisteluannoksia voit antaa mihin aikaan päivästä tahansa. Joillakin lapsilla ne toimivat parhaiten lounasaikaan, toisilla taas päivällisen tai välipalojen yhteydessä. Kun tarjoat lapselle maisteluannoksia, on hyvä, jos hän ei ole liian kylläinen, nälkäinen tai väsynyt, sillä tämä vaikeuttaa tavallisen ruoan antamista. Aivan ensimmäiset maisteluannokset voivat olla vaikkapa hedelmäsosetta tai lastenpuuroa. Voit antaa HiPPin 4 kuukaudesta alkaen soveltuvia valmiita luomusoseita, kuten Banaania & Persikkaa, Palsternakkaa, Porkkanaa & Perunaa, tai smoothieita, kutenPorkkanaa, Mangoa & Banaania. 4–6 ikäiselle lapselle voit antaa vähitellen hieman gluteenia sisältävää ruokaa. Gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa, mutta kaurassa sitä ei juurikaan ole. Antamalla lapselle gluteenia jo imetyksen aikana voidaan pienentää myöhempää keliakiariskiä.

Aktiivisen kehityksen aika

Lapsen aktiivisuus ja uteliaisuus lisääntyvät 6–8 kuukauden iässä. Lapsi sekä haluaa että osaa tehdä asioita, kuten pidellä lusikkaa, tarttua ruokaan käsillään ja juoda mukista. Tässä iässä lapsi saa edelleen suuren osan tarvitsemastaan ravinnosta äidinmaidosta taiäidinmaidonkorvikkeesta. Kasvaneen raudan ja muiden ravinteiden tarpeen tyydyttämiseksi lapsi kuitenkin tarvitsee lisäksi jo tavallista ruokaa. Kun lapsi on 8–12 kuukauden ikäinen, on hyvä siirtyä kokonaisiin aterioihin aamiaisella, pääaterioilla ja välipaloilla. Kun lapsi on valmis, voit ryhtyä antamaan kokonaisia annoksia liha-, kala- tai vihannessoseita sekä HiPPin luomupuuroja  ja joihin on lisätty rautaa, kalsiumia ja D-vitamiinia. Muista, että puuroa saa antaa enintään kolme kertaa päivässä. HiPPin ateriat on suunniteltu niin, että ne kattavat lapsen ravinnontarpeen tässä iässä. Voit lukea niistä täältä.