Allergiat & lapsi

Allergiat ja lastenruoka – mitä pikkulasten vanhempien on hyvä muistaa?
Onko lapsesi allerginen tai epäiletkö hänen olevan allerginen jollekin ruoalle? Käymme läpi muutamia tavallisia allergian merkkejä ja kerromme, mitä vanhempien on tehtävä ja muistettava lastenruoan osalta.

Lastenruoka ja allergiat eivät ole aina helppo yhdistelmä. Lapsi, jolla on ruoka-allergia eli ruoka-aineallergia, ei voi syödä tiettyjä aineita. Syytä lapsen allergian puhkeamiseen ei tunneta. Allergia voi periytyä, mutta myös ympäristöllä on vaikutusta. Ruoka-aineallergiat menevät usein ohi lapsen kasvaessa. Ohimeneviä allergioita ovat erityisesti maito- ja kananmuna-allergiat, jotka ovat pikkulasten tavallisimpia allergioita. Sen sijaan pähkinäallergia ei mene ohi.

Ruoka-aineallergian oireet

Ruoka-aineallergia tarkoittaa, että kehon immuunipuolustus reagoi johonkin, mitä lapsi on syönyt. Tavallisia oireita ovat ihottuma, pahoinvointi, oksentelu sekä vatsakipu, johon voi liittyä ripulointia tai ummetusta. Allergisia reaktioita ovat myös suun ja kurkun kutina ja turvotus sekä hengitysvaikeudet. Kyse voi olla ruoka-aineallergiasta myös silloin, jos vauvan tai pikkulapsen paino tai pituus ei kasva muiden saman ikäisten tahtiin. Lisätietoa ruoka-aineallergioista on osoitteessa vardguiden.se.

Jos epäilet lapsella allergiaa

Lapsen ruoka-aineallergia tarkoittaa monenlaisia haasteita vanhemmille. Lapsen ruokavaliosta on jätettävä pois ruoka-aineet, jotka aiheuttavat reaktioita. Jos lapsi on allerginen maidolle ja kakanmunille, niitä ei voi käyttää ruoassa. Jos lapsella on keliakia, ruoassa ei saa olla gluteenia. Jotta lapsen kasvu ja kehitys eivät häiriinny, on lisäksi huolehdittava siitä, että hän saa vastaavat ravintoaineet muista elintarvikkeista. Jos epäilet lapsella ruoka-aineallergiaa, ota ensi tilassa yhteys lääkäriin tai neuvolaan. Saatavilla on paljon apua, ja näin voidaan ryhtyä selvittämään, mille ruoalle lapsesi on allerginen ja millä tämä ruoka on korvattava.

Vältettävät ruoat

Ei ole olemassa yleisiä suosituksia siitä, millaisia ruokia tai elintarvikkeita olisi syytä välttää allergioiden ehkäisemiseksi. Pikkulapsille ei kuitenkaan saa antaa järvikalaa, terveysravintotuotteita, kahvia, energiajuomia, pastöroimatonta maitoa tai hunajaa. Ne voivat sisältää aineita, jotka ovat haitallisia lapselle. Ole varovainen myös riisikakkujen, riisijuomien ja suolan suhteen. Jos lapsella on keliakia, voit valita riisipohjaisen puuron ja vellin lisäksi myös maissipohjaisia tuotteita.

Muista sisältö

Kun tiedät, mille lapsesi on allerginen, ateriat ja niiden sisältö on suunniteltava aivan uudella tavalla. Jos valmistat lastenruoan itse, tiedät tarkalleen, mitä se sisältää ja mitä lapsi saa. Joskus on kuitenkin vaikea ehtiä suunnitella ja valmistaa koko viikon ateriat. Jos annat lapselle valmisruokaa, on tärkeä lukea sisältötiedot tarkkaan jo kaupassa, jotta et osta mitään, mitä lapsi ei voi syödä.