Ihmettelitkö, miksi HiPP puhuu äkkiä mehiläisistä? Annahan, kun kerromme

Kaksi kolmasosaa siitä, mitä syömme, on riippuvaista mehiläisten suorittamasta pölytyksestä. Siksi me HiPPillä olemme päättäneet tehdä voitavamme, jotta nämä pienet ystävät voivat tehdä elintärkeää työtään. Ilman mehiläisiä ei nimittäin ole lastenruokaa.

Kymmenenosa mehiläislajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että mehiläiset pölyttävät 71 kappaletta niistä sadasta sadosta, joista saadaan 90 prosenttia kaikesta maailman ruoasta. Tällä hetkellä joka kymmenes mehiläislaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon ja yli 5 prosenttia on vaarassa hävitä jo lähitulevaisuudessa.

Yhdessä Norjan ja Ruotsin mehiläiskasvattajien kanssa olemme käynnistäneet kaksi projektia mehiläisten auttamiseksi.

Pilottiprojekti 1: Varroapunkille vastustuskykyisten mehiläisten kehittäminen.

Varroapunkit ovat pieniä loisia, jotka levittävät virustauteja ja heikentävät mehiläisiä niiden työssä. Varroapunkit ovat yksi merkittävimmistä syistä mehiläisyhdyskuntien kuolemiseen talven aikana. Nyt aloitetun työn tavoitteena on saada aikaan varroapunkille vastustuskykyisiä mehiläisiä, niin kutsuttuja VSH-mehiläisiä (Varroa Sensitive Hygine). Tai voitaisiinhan niitä kutsua myös HiPP-mehiläisiksi :-)

Pilottiprojekti 2: Vainukoirien kouluttaminen esikotelomädän tunnistamiseen.

Mehiläisten esikotelomätä on erittäin vakava ja tarttuva tauti, johon ei ole hoitoa. Jos mehiläispesään on iskenyt esikotelomätä, ainoa keino päästä siitä eroon on polttaa koko pesä. Vainukoiria kouluttamalla voimme havaita tartunnan aikaisessa vaiheessa ja estää esikotelomädän leviämisen. Vainukoirien koulutus ja harjoittelu tapahtuvat yhteistyössä palveluskoiraliiton kanssa.

Haluatko sinäkin auttaa mehiläisiä niiden elintärkeässä työssä? Seuraavassa on joitakin helppoja vinkkejä.

Sinustakin voi tulla mehiläissankari!

Rakenna mehiläisille vesipiste!

Auta ahkeria mehiläisiä vetämään henkeä ja juomaan tilkka vettä, jota näiden pienten pölyttäjien ei ole aina helppo löytää.

Rakenna mehiläispönttö!

Voit auttaa myös porakoneen ja halon avulla. Poraa muutamia noin 10 cm:n syvyisiä reikiä vierekkäin ja sijoita halko niin, että reiät ovat kohti etelää/lounasta. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotakin.

Jätä voikukat paikoilleen!

Keväiset voikukat ovat mehiläisten tärkeimpiä siitepöly- ja mesilähteitä. Voikukissa on runsaasti kaunista oranssia siitepölyä, josta voi tulla mehiläispesän ensimmäinen hunajasato. Pohjoismaissa tavataan yhteensä 7 voikukan päälajia ja 450 ”alalajia”, ja voit hyvin ottaa itse vähän rennommin ja jättää voikukat paikalleen. Luonto ja mehiläiset kiittävät varmasti.