Mellanmål

Att lyckas variera mellanmålen, göra de roliga och samtidigt hålla nere mängden socker kan vara en utmaning i en stressig vardag. Här listas några enkla knep att ta till för att skapa en hälsosam och bra grund 

  • Välj naturella mejeriprodukter med låg fetthalt – Smaksatt fil och yoghurt innehåller stora mängder socker varför det är bättre att välja naturella produkter. Det är även bra att handla hem mjölk, fil och yoghurt med låg fetthalt eftersom mejeriprodukter innehåller till största delen mättat fett, det fettet som är bra att minska på.
  • Smaksätt med frukt, bär eller torkade kokosflingor – Gör den naturella yoghurten mer lyxig genom att toppa den med någonting som barnet tycker om. Blåbär ger både en fin färg och en god smak och till det passar även torkade kokosflingor och skivad banan.
  • Välj bröd som är nyckelhålsmärkt – Att handla bröd kan vara som en djungel och många tycker att det är svårt att veta vad man ska köpa. Många brödsorter innehåller stora mängder socker, så kallat dolt socker som inte syns när man tittar på brödet. Handlar du nyckelhålsmärkt vet du att brödet innehåller mindre av både socker och salt och är därför en bra vägledning. Undvik allt för fiberrika bröd till de allra minsta barnen, i takt med att barnet växer kan man sedan öka på fibermängden.
  • Frys in bruna bananer och använd som bas i smoothie – Smoothie är någonting som de allra flesta barn tycker om. Ett bra tips är att frysa in bruna bananer. Skala bananerna, skär i skivor och frys in i en plastpåse. Det är sedan enkelt att göra en smoothie genom att mixa frusen banan med lättmjölk eller lättyoghurt och frusna hallon.
  • Ägg i alla dess former - Ägg är ett komplett livsmedel fullproppat av massor med näring. Många barn tycker om ägg, det är enkelt att äta och går att variera i olika former. Kokt eller stekt ägg på en smörgås, äggröra eller omelett är exempel på mellanmål som passar de små.
  • Bananpannkaka – Har ni testat bananpannkaka? Ett otroligt gott och enkelt mellanmål som även innehåller massor med näring. Mosa en mogen banan och blanda med ett ägg och en msk keso, tillaga i stekpanna och servera med kesella och hallon. Det går absolut bra att dubbla receptet om det är fler barn som har samlats för mellanmål.
  • Fruktsallad – Skär olika sorters ekologiska frukter och blanda i en skål. Förslag på frukter kan vara banan, päron, apelsin, äpple och kiwi. Servera med keso eller naturell kesella. Kesella är sträv och lite syrlig i smaken, blanda den gärna med hallon och en nypa vaniljpulver för en lenare och sötare smak. Vid festligare tillfällen passar det så klart bra att äta fruktsalladen tillsammans med glass eller grädde.
  • Matmuffins – Små muffins som är fyllda med barnets smakfavoriter, t ex grönsaker, kyckling, fetaost eller skinka. Är enkelt att göra, går att förbereda och frysa in och passar utmärkt att ha till mellanmål eller till picknick. Finns massor med recept både i kokböcker och på nätet, låt inspirationen flöda och testa er fram.