Luonnollinen banaaninviljely Costa Ricassa

HiPP ostaa kaikki banaaninsa reilun kaupan projektin kautta Costa Ricasta, Talamankan provinssista. Siellä banaanit viljellään luonnonmukaisilla viljelmillä viidakossa, ei suurilla teollisilla plantaaseilla. Viljelmistä vastaa noin 1 000 pienviljelijää, ja kaikki viljely tapahtuu tietenkin ilman torjunta-aineita.

Viljely tapahtuu luonnollisella tavalla, joka ei vaikuta viidakon kasvillisuuteen eikä alueen asukkaiden elämään. Kasvit eivät ole tiukasti vierekkäin, kuten plantaaseilla, vaan etäisyys on riittävän pitkä, jotta tuholaisten leviäminen voidaan estää yksinkertaisesti poistamalla tartunnan saanut kasvi.

Näissä luonnollisissa olosuhteissa viihtyy vanha Gros Michel -klassikkolajike, jonka jalostus ei onnistu suurilla myrkytetyillä plantaaseilla Gros Michel -banaanit tuoksuvat herkullisilta, ja niiden makeus sopii täydellisesti lastenruokiin.

Niiden 20 vuoden aikana, joina HiPP on ostanut banaaneja tältä luonnonsuojelualueelta, kahden alueella elävän alkuperäisheimon elinolot ovat parantuneet. Pitkäaikainen sopimus HiPPin kanssa takaa turvallisen ja varman tulonlähteen, mikä on harvinaista alueen pienille perheyrityksille. Banaaniviljelmistä huolehtivat ennen kaikkea naiset. Nykyään projektista hyötyy alueella suoraan tai välillisesti yli 10 000 henkilöä.