Allergiat

Mitä kehossa tapahtuu, kun ihmisellä ilmenee allergia? – Vastaus: Tavallisin syy ruoka-aineallergiaan on, että kehon immuunijärjestelmä muodostaa tietylle aineelle niin kutsuttuja vasta-aineita. Aineita, jotka stimuloivat vasta-aineiden muodostusta, kutsutaan allergeeneiksi, ja ne ovat aina proteiineja.

Miten yleistä ruoka-aineallergia on pikkulapsilla? – Vastaus: Yhä useammat lapset ovat allergisia, mutta ei ole selvää, että juuri ruoka-aineallergiat olisivat lisääntymässä. Noin kaksi sadasta alle yksivuotiaasta lapsesta on allergisia maidolle tai kananmunalle. Allergisten lasten määrä kasvaa iän myötä, ja noin kuudella sadasta esikoulu- ja alakouluikäisestä lapsesta on ruoka-aineallergia.

Miksi lapsista tulee allergisia? Vastaus: Allergian kehittyminen on vahvasti perinnöllistä. Lasten allergiariski kasvaa, jos toisella tai molemmilla vanhemmista on allergia. Moni saa kuitenkin oireita, vaikka muilla perheenjäsenillä ei olisikaan allergiaa. Syytä siihen, että osasta lapsista tulee nykyään allergisia, ei tiedetä, mutta ympäristötekijöiden tiedetään kasvattavan riskiä.

Voiko allergiasta parantua? – Vastaus: Lasten allergiat häviävät usein ajan mittaan. Useimmat lehmänmaitoallergiasta kärsineet lapset sietävät maitoa jälleen 3 vuoden iässä. Kananmunalle allergiset lapset pääsevät allergiasta useimmiten eroon 6. ikävuoden tienoilla. Muiden allergioiden osalta ei ole selvää, milloin tai miten usein lapset pääsevät niistä eroon. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsilla, joilla on monta eri ruoka-aineallergiaa, oireet jatkuvat pidempään kuin lapsilla, jotka ovat allergisia vain yhdelle tai kahdelle ruoka-aineelle.